De wereld van de postzegelverzameling (of filatelie) is doordrenkt van geschiedenis en kunst. Nederland, met zijn rijke postzegeltraditie, herbergt enkele van de meest waardevolle postzegels ter wereld. In deze blog duiken we in de schatkist van de Nederlandse filatelie en lees je welke postzegels het meest waardevol zijn.

1. De Blauwe Mauritius van Nederland: Het Zeldzame Rijksmuseumexemplaar

De Blauwe Mauritius – 5 Cent (1852) 

De Blauwe Mauritius van Nederland staat hoog op de lijst van meest waardevolle postzegels ter wereld. Deze zeldzame postzegel, uitgegeven in 1852, heeft een blauwe kleur en toont koning Willem III. Wat het Rijksmuseumexemplaar zo bijzonder maakt, is de geschiedenis erachter. Het Rijksmuseum in Amsterdam bezit een van de slechts vijf bekende exemplaren van deze postzegel, wat het tot een waardevol cultureel erfgoed maakt.

2. Koningin Wilhelmina “Vliegende Duif” (1927)

Koningin Wilhelmina Vliegende Duif – 10 Gulden (1927) 

In 1927 werd een bijzondere serie postzegels uitgebracht ter ere van het regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. De 10 Gulden postzegel uit deze serie, bekend als de “Vliegende Duif”, is een waar kunstwerk. Met een afbeelding van een vliegende duif, symboliseert het de vredige regeerperiode van koningin Wilhelmina. Door zijn artistieke waarde en historische betekenis behoort deze postzegel tot de meest gewilde stukken in de Nederlandse filatelie.

3. Het Rode Kruis Blok (1928)

Het Rode Kruis Blok – 10+5 Cent (1928) 

Een ander opmerkelijk stuk uit de Nederlandse filatelie is het Rode Kruis Blok, uitgegeven in 1928. Dit blok bestaat uit vier postzegels met afbeeldingen van het Rode Kruis en koningin Wilhelmina. Wat dit blok zo waardevol maakt, is niet alleen de historische context, maar ook de filantropische boodschap die het overbrengt. De opbrengsten van de verkoop van deze postzegels gingen destijds naar het Nederlandse Rode Kruis.

4. Euromast Serie (1960)

Euromast Serie – Diverse Waarden (1960) 

In 1960 werd de Euromast Serie uitgebracht, ter ere van de opening van de Euromast in Rotterdam. Deze serie bestaat uit verschillende postzegels met afbeeldingen van de Euromast en koningin Juliana. De hoge esthetische waarde en de herinnering aan een belangrijk architectonisch symbool maken deze postzegels zeer gewild onder verzamelaars. 

Belangrijke factoren bij het bepalen van de waarde van postzegels 

  • Zeldzaamheid en oplage 

Een cruciale factor bij het bepalen van de waarde van een postzegel is de zeldzaamheid en de oplage. Postzegels met een beperkte oplage en weinig overgebleven exemplaren hebben vaak een hogere waarde. 

  • Conditie van de postzegel 

De conditie van de postzegel speelt ook een grote rol. Ongebruikte postzegels in perfecte staat zijn over het algemeen waardevoller dan postzegels die veel circulatie hebben gezien of beschadigd zijn. 

  • Historische en artistieke waarde 

Postzegels met een sterke historische of artistieke waarde hebben vaak een hogere waardering. Verzamelaars hechten waarde aan postzegels die een specifieke periode, gebeurtenis of kunststroming vertegenwoordigen. 

Conclusie 

De Nederlandse filatelie herbergt enkele van de meest waardevolle postzegels ter wereld, met stukken die teruggaan tot de 19e eeuw. De Blauwe Mauritius, Koningin Wilhelmina’s “Vliegende Duif”, het Rode Kruis Blok en de Euromast Serie zijn slechts enkele voorbeelden van de schatten die deze verzamelwereld te bieden heeft. Wil je zelf ook beginnen met het verzamelen van zeldzame postzegels? Zorg dan in elk geval dat je beschikt over degelijke insteekalbums en klemstroken om je verzameling veilig en netjes te houden.