Tegenwoordig heeft de fervent schrijver steeds meer mogelijkheden om schrijfmateriaal zelf te publiceren. Niet alleen vanwege de talloze digitale promotievormen om een boek aan de man te brengen, maar ook omdat de productie van boeken steeds toegankelijker is geworden. Vele drukkerijen bieden een laagdrempelige mogelijkheid om een boek geheel naar eigen smaak af te laten drukken. Bovendien kan je een boek in eigen beheer razendsnel publiceren en heb je doorgaans niet meer dan een aantal dagen of weken benodigd om je boeken te laten afdrukken. In dit artikel zoeken we uit wat de belangrijkste aspecten zijn van de zelfpublicatie van een boek.

De volledige controle in eigen handen

Wil jij je eigen boek drukken? Dan bepaal jij zelf hoe je dit gaat doen! Door middel van zelf aan het roer te zitten bij een boekpublicatie, heb je alle creatieve vrijheid om te schrijven wat jou enthousiast maakt. Aangezien je niet gebonden bent aan de vereisten van een uitgeverij, kun jij alle aspecten van je boek zelf beheren, van het onderwerp tot de uiteindelijke uitstraling. Deze vrijheid is een belangrijke reden waarom talloze schrijvers ervoor kiezen om de onafhankelijke publicatiemethode te omarmen.

Hogere winsten

Dit voordeel geldt natuurlijk alleen als de boekpublicatie een degelijke verkoop weet te genereren! Het produceren van een boek kan al gauw hoog in de kosten oplopen en deze initiële investering kan alleen terugverdiend worden wanneer je in staat ben om de interesse te wekken van potentiële lezers. Mocht dit uiteindelijk gelukt zijn, dan hoeft de schrijver minder monden te voelen en kan hij of zij een groter aandeel van de winst toe-eigenen.

Nalatenschap achterlaten

Een andere significante reden om als schrijver aan de slag te gaan met zelfpublicatie, is om een nalatenschap op te bouwen. De onafhankelijke publicatiemethode geeft je namelijk zeggenschap over je eigen werk en dus ben je geheel in staat om zelf te kiezen wie, wat en wanneer jouw materiaal wordt gepubliceerd. Op deze manier kan de schrijver zijn eigendomsrecht tevens overgeven aan familieleden. Het verdienen van geld is echter niet de enige reden om over te gaan tot zelfpublicatie. Tevens geeft het zelf publiceren van een boek de mogelijkheid om elk soort schrijfwerk te vereeuwigen. Hierdoor kan er gedeeld worden wat de schrijver heeft geleerd in het leven en kunnen bewonderenswaardige motiveren een onderdeel zijn van het familie-erfgoed. Dit zijn enorm waardevolle stukken voor bijvoorbeeld familieleden die meer te weten willen komen over hun familiegeschiedenis en het leven in een andere tijd.