Een supply chain wordt in het Nederlands ook wel een logistieke keten of logistieke ketting genoemd. Deze logistieke keten omvat het hele proces van de productie van een product tot de levering van het product of de dienst aan het einddoel. 

Oplossingen voor een efficiënte supply chain

Een efficiënte supply chain is van groot belang voor een bedrijf of organisatie. Wanneer de logistiek van een bedrijf op orde is kan het bedrijf veel efficiënter te werk gaan, maar een supply chain zo efficiënt en effectief mogelijk krijgen is een uitdaging. Materiaalstromen en logistieke processen moeten optimaal op elkaar worden afgestemd voor het beste resultaat. Wanneer er bij één schakel iets fout gaat kan dit gevolgen hebben voor de hele keten. Als de productie van een kledingbedrijf vertraging oploopt moet er gewacht worden met de transport waardoor de klant uiteindelijk haar product te laat krijgt, dit kan veel geld kosten. 

Tegenwoordig wordt er veel online geregeld in de wereld om zulke processen makkelijker en beter te laten verlopen, zo ook in de logistiek. Dit kan ingewikkeld zijn maar over het algemeen kan het ‘smart’ maken van de keten veel voordelen hebben voor een bedrijf. Er zijn tegenwoordig magazijnen die zelf voorraden kunnen bestellen of aangeven wanneer een product bijna geen voorraad meer heeft, dit zijn elektronische oplossingen die ervoor zorgen dat er minder menselijke fouten gemaakt kunnen worden. 

IT speelt een belangrijke rol in de logistiek van tegenwoordig, en dit wordt waarschijnlijk alleen nog maar meer de komende jaren. Het is vaak een grote investering om op meer digitale systemen over te gaan, maar op de lange termijn betaalt het zich uit. 

Supply chain management

Met supply chain management wordt het beheren en verbeteren van een logistieke keten bedoeld. Hiermee worden de schakels rondom een bedrijf georganiseerd en als dat kan verbeterd.

Samenwerking is cruciaal bij supply chain management omdat er wordt gecommuniceerd met de leverancier, de klanten, het productiebedrijf en nog veel meer verschillende schakels. Het is dus van groot belang dat al deze schakels in de keten goed met elkaar samenwerken. Een supply chain manager speelt een grote rol in het soepel en efficiënt laten verlopen van het contact tussen alle verschillende schakels, een pittige klus maar wanneer dit goed gebeurt is dat natuurlijk mooi om te zien. 

Bezoek eens https://www.nabuurs.nl/ voor meer informatie.