weesperflat-omslag

Weesperflat

€ 19.95

Een roemrucht studentenhuis

Boekbeschrijving

Verschijnt in voorjaar 2017!

In 1966 was Amsterdam het magisch centrum van de wereld. Woning­ nood, de oorlog in Vietnam, de autoritaire overheid; woorden van protest lagen eenieder op de lippen bestorven. De studenten nog het meest: de universiteit moest ‘demokratischer’, de moraal vrijer, de wereld rechtvaardiger.

Midden in dat kolkende Amsterdam van de sixties werd er aan de Weesperstraat een studentenhuis geopend: de Weesper at. Het eerste gebouw van architect Herman Hertzberger; zijn open ontwerp – zonder sloten op de buitendeuren – illustreerde perfect de optimistische tijds­ geest, waarin dieven, zwervers en junkies geen rol speelden.

Dáár wonen studenten. De Weesperflat, een roemrucht studentenhuis

beschrijft de geschiedenis van dit markante gebouw in het centrum van Amsterdam. De activistische jaren zestig – tijd van rookbommen en bezettingen – en de maakbare jaren zeventig, waarin metrobouw en stadsvernieuwing de at op zijn grondvesten deden schudden. De grimmige jaren tachtig, toen de Slag om de Blauwbrug om de hoek werd uitgevochten. En de hedonistische jaren negentig en nul, waarin de Mobiele Eenheid meerdere keren uitrukte voor feesten die Amster­ dammers nog altijd de Weesperstraat doen mijden.

Dáár wonen studenten is een verhaal over hoe het is om jong te zijn in de mooiste stad van Nederland. Over hoe het is om te studeren – die vreemde vrije tijd tussen jeugd en volwassenheid. Over het leven met achttien studenten op een gang, onherroepelijk veroordeeld tot elkaar. En over hoe mooi dat kan zijn.

Journalist Harmen van der Meulen (Enschede, 1984) studeerde sociologie in Amsterdam en humanistiek in Utrecht. Hij publiceerde onder meer in Folia, Het Parool en De Groene Amster­ dammer. Van 2002 tot 2010 woonde hij in de Weesper at.