Wereld Autisme Dag

Peter Boer als filmexplicateur

Aandacht voor autisme met de vertoning Ben X

Op Wereld Autisme Dag, woensdag 2 april, vertoont het Louis Hartlooper Complex het bekroonde regiedebuut van de Vlaamse televisiepresentator en schrijver/journalist Nic Balthazar. De autistische puber Ben wordt gepest op school en duikt weg in de wereld van de online roleplaying games om de harde realiteit te ontvluchten.

Peter Boer, columnist en schrijver van de boeken ‘Vol Hoofd, Autistische notities’ en ‘Het Rain Man-cliché, Autistische reportages’, verzorgt een inleiding voorafgaand aan de film. Na afloop is hij aanwezig voor het beantwoorden van vragen van bezoekers. Zijn boeken liggen daar ook ter inzage en zijn voor de liefhebber te koop.

De zeventienjarige Ben (Greg Timmermans) duikt in zijn eigen kamer weg in de wereld van de online roleplaying games. Ben lijdt aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme en wordt op school gepest omdat niemand hem begrijpt. Online ontmoet hij regelmatig de mysterieuze Scarlite. Als de pesterijen een triest dieptepunt bereiken kruipt Ben steeds verder terug in zijn schulp. Zijn moeder had al moeite hem te begrijpen maar kan nu helemaal niet tot haar zoon door dringen. Als Scarlite vermoedt dat haar cybervriend in de problemen zit probeert ze wanhopig contact met hem te zoeken maar de vraag is of ze elkaar ooit zullen ontmoeten.

Ben X (Wereld Autisme Dag)
Met inleiding door Peter Boer
Wo 2 apr | 19.00 uur | € 8,50 / € 7,50
Louis Hartlooper Complex / Tolsteegbrug 1 / Utrecht