Tsunami aan boeken

8 april 2014

2014 is door Gibbon met een tsunami aan boeken begonnen. In januari verscheen meteen al Billie en de president, de langverwachte herdruk van ons beroemdste nationale jazzcultboek. Dat bleef niet onopgemerkt. Fraaie recensies, een vijf pagina’s grote fotoreportage in de Volkskrant, een swingende presentatie in het Bimhuis en twee Billie Holiday-revivals volgden. En wég was de tweede druk in 37 jaar. De volgende herdruk verschijnt later dit jaar.

We staan niet weerloos tegenover dementie
In februari verscheen het tweede boek van dit jaar, De Doolhof van Tante An. zoektocht naar een toekomst met minder dementie van wetenschapsjournaliste Kirsten Emous. Dit diepgravende en empathische boek werd gepresenteerd in het UMC Utrecht tijdens een bijeenkomst van hoogwetenschappelijk niveau. Televisiedokter Ted nam het eerste exemplaar in ontvangst en vertelde er enkele weken later over bij Omroep Max. Ook dit boek kreeg lovende recensies, Kirsten werd ruim geïnterviewd op radio, tv en in diverse kranten. Kirstens pleidooi voor veel meer aandacht voor de vasculaire kanten van dementie is inmiddels opgepikt door Alzheimer Nederland.

Hoogspanning
In maart leek Gibbon het rustig aan te doen, maar achter de schermen werd hard gewerkt aan titel nummer drie van dit wonderjaar: Philips vs Philips. Dit chique boek over een lang verzwegen strijd binnen de Philipstop verschijnt in de tweede week van april. Het bevat het dagboek van topjurist mr. Hans Beekhuis, toegelicht door vijf prominente wetenschappers. Corporate, historisch, nationaal en juridisch, dus smullen voor mensen uit diverse disciplines. Het belooft een fijne seller te worden, met bestuurlijk en juridisch lesmateriaal voor volgende generaties.

Reuma
En alsof het nog niet genoeg is komt in dezelfde week Ikook met Reuma uit, een klein maar fijn en bovendien uiterst praktisch kookboekje voor mensen met reuma. Diëtiste Lindsey Langenhof en reumaverpleegkundige Els van Buuren geven naast dieettips en recepten tal van weetjes ten beste die de reumapatiënt in de keuken een boel ongemak kunnen besparen. Een aanrader voor iedereen die verstandiger wil eten en dat eten pijnvrij wil bereiden.

Tweede helft
Voor een uitgever die niet meer dan zes titels per jaar beloofde uit te geven, zitten we na vier maanden al bijna aan onze taks. En na de zomerstop zullen we daar riant overheen gaan. In het najaar verschijnen namelijk nog zeker vier boeken.

Cor met kippensoep
Het eerste van de vier is al in voorpublicatie: Cor met kippensoep van Martin Schouten. De verhalen – het feuilleton, eigenlijk – over een eenzame Amsterdamse tachtiger wordt al maandenlang aan een groeiende groep online abonnees verstuurd. Sinds kort weten ze dat achter de anonieme auteur onze fondsauteur Martin Schouten schuilt. Melancholie, bespiegeling en de kleine alledaagse dingen in superieure Nesciostijl.

Gelijkenis
De sublieme graphic novel van Zenhya Pashkina en James Boekbinder voegt een nieuw genre toe aan het uitdijende universum van Gibbon. De term ‘stripboek’ doet dit indrukwekkende boek op geen enkele manier recht. Het verhaal is gebaseerd op De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is van Judith Uyterlinde, het formaat is dat van een stripboek, de dikte die van een roman en de kwaliteit ruim voldoende om alle tekeningen in een museum tentoon te stellen. Een uitgeverij hoort evenredig trots te zijn op al haar publicaties, maar sommige boeken zijn wel  meer gelijk dan andere.

Gastenboek Tadema
Onder deze werktitel schrijft voormalig advocaat Piet Wackie Eysten aan een boek vol handtekeningen, tekeningen en muzieknotaties die beroemde musici en componisten achterlieten bij hun Haarlemse hospes / gastheer Jan Tadema in de eerste helft van de vorige eeuw.

Het grotendeels in facsimile verschijnende gastenboek is een kleinood van drukkunst – klein, kostbaar en bijzonder – maar ook van muziekhistorisch belang. Daar zorgen namen als Pablo Casals, Johannes Brahms, Julius Röntgen en Igor Strawinsky wel voor. Wackie Eysten legt uit wat al die grote namen precies deden in dat gastvrije huis in Haarlem en waarom ze na hun eerste bezoek terugkwamen of tenminste – soms decennialang – contact hielden met ‘ome Jan.’

Hollend achter je stress aan. Het handboek.
Suzan Kuijsten is coach en ervaringsdeskundige op het gebied van stresspreventie. Weinig kwalen zijn tegelijk zo vernietigend en vermijdbaar als overspannenheid. Stress helpt ons overleven in noodsituaties, maar zodra het gevaar is geweken moeten we ontspannen. En daar komen we in de moderne samenleving vaak niet aan toe. In een  vrolijk educatieve stijl legt Suzan full colour uit hoe de firma stress te werk gaat, welke hormonen een rol spelen bij het aan- en ontspannen en wat voor oefeningen – en zelfs diëten! – we kunnen volgen om de balans terug te brengen in ons werk en privéleven. Hardloper, cabaretier en stresskampioen Dolf Jansen schrijft het voorwoord.

Hoezo stress?
En dan zijn we nog in onderhandeling over enkele andere titels die we mogelijk ook nog dit jaar uitbrengen. 2014 is een druk Gibbonjaar. Na een rustige aanloop  waarin we een goede band met pers en boekhandel wisten te verwerven werd dat ook tijd. Gibbon staat. Gibbon kan lopen. Nu gaat Gibbon klimmen.