Philips vs Philips

Dagboek van een titanenstrijd om de VS-bezittingen

Koop Philips vs Philips hier

Een fascinerend verslag dat leest als een thriller

-Jacques Schraven, voormalig president-directeur Shell Nederland en ex-voorzitter VNO-NCW

Het dagboek van voormalig directeur Juridische Zaken van Philips Hans Beekhuis gaat over het harde gevecht dat Philips rond 1985 voerde om zijn Amerikaanse dochters. 

Aan de vooravond van WO II waren deze verzelfstandigd. Dat werd na de oorlog niet teruggedraaid. US Philips behield zijn juridische onafhankelijkheid. Halverwege de jaren tachtig stonden NV Philips en het nog steeds zelfstandige US Philips lijnrecht tegenover elkaar. Philips versus Philips. Om een concernbeleid te kunnen voeren moest de zeggenschap worden hersteld. Hoe die machtsstrijd, die de onderneming bijna fataal werd, van dag tot dag verliep leest u in het dagboek.

Het risico dat Philips, een van Nederlands grootste ondernemingen, voor langere tijd in twee delen uiteen zou vallen was reëel. Dit dagboek beschrijft dan ook een fascinerende fase uit de geschiedenis van Philips, cruciaal voor zijn voortbestaan, en biedt door de ogen van de schrijver een unieke inkijk in het spectaculaire verloop van deze internationale machtsstrijd op het scherpst van de snede.

Philips vs Philips gaat met name over besluitvorming die de kern raakt van  strategie,  structuur en  leiderschap. Zodoende werpt het een uitzonderlijk licht op de besluitvormingsprocessen in de top van een wereldwijd opererende onderneming.

Het dagboek is voorzien van wetenschappelijk commentaar door enkele gezaghebbende kenners: prof. Paul Frentrop (corporate governance in historisch perspectief), prof. Jaap van Manen (actuele corporate governance), prof. Steven ten Have (strategie en verandering), voormalig NRC-redacteur Dick Wittenberg (Philips in journalistiek perspectief) en prof. Erik van de Loo (board leadership), die tevens eindredacteur van de desbetreffende essays is.

Technische gegevens: Luxe hardback, ingenaaid gebonden, met stofomslag, leeslint en foto’s * Omvang: 288 blz. * Formaat: 15,5×24 cm. * Prijs: € 35,- * ISBN: 978 94 913 631 39