Max Leons krijgt internationale onderscheiding op negentigste verjaardag

Max Leons krijgt internationale onderscheiding op negentigste verjaardag

Op 23 november, op zijn 90ste verjaardag, ontving Max Léons een hoge internationale onderscheiding voor zijn verzetsactiviteiten tijdens WO II; toen hij  – samen met Arnold Douwes (1906-1999) – enkele honderden onderduikers wist onder te brengen in en rond het Drentse Nieuwlande.

Haim (Henk) Roet, ook aanwezig tijdens de ceremonie, was destijds één van de vele joodse kinderen die werd gered door de verzetsgroep die door Johannes Post was opgezet. Arnold Douwes en Nico (zoals Léons zich gedurende de oorlog noemde) behoorden tot de eerste onderduikers van die groep, maar ontwikkelden zich tot medewerkers en namen de groep uiteindelijk over toen Post tot gewapend verzet overging.

Johannes Post overleefde de oorlog niet. Arnold Douwes werd op hoge leeftijd onderscheiden door de Israëlische herdenkingsorganisatie Yad Vashem en met hem – een unicum – het hele dorp Nieuwlande. Léons, evenwel, kon als jood niet worden onderscheiden voor het redden van joden, aangezien dat zijn mitswa is.

The Jews Rescued Jews during the Holocaust Committee, een internationale voluntaire commissie van Shoah-overlevenden, heeft een prijs ingesteld om ook joden te kunnen onderscheiden voor hun tijdens WOII verrichte heldendaden. Max Léons is de eerste die deze onderscheiding buiten Israël ontving. De prijs werd tevens uitgereikt namens The B’nai B’rith World Center.

Tijdens de bijeenkomst werd tegelijkertijd het eerste exemplaar uitgereikt van een bijzondere editie van Mitswa en christenplicht, Bescheiden helden uit de illegaliteit, dat Max Léons en Arnold Douwes samen schreven over hun avonturen.

Het boek is vanaf nu hier te bestellen, als eboek en luxe papieren boek, en het is vanaf 30 november tevens verkrijgbaar via de boekhandel.