Léons en Flim in pers

Onder de klok en Mitswa en christenplicht

De afgelopen dagen zijn Bert Jan Flim en Max Léons veelvuldig in de pers genoemd of te zien geweest naar aanleiding van hun boeken Mitswa en christenplicht, Bescheiden helden uit de illegaliteit en Onder de klok, Georganiseerde hulp aan Joodse kinderen.

Max Léons was op 3 mei een uur lang te horen in de radiodocumentaire, uitgezonden door RTV Drenthe. Op 4 mei zonden zij een kort TV-item uit in het nieuws op RTV Drenthe. Samen met de journalist Anthon van der Neut bezocht hij Nieuwlande, de plek waar hij in de oorlog veelvuldig op zijn fiets onderweg was om Joden en andere mensen te laten onderduiken. Op 4 mei legde Max Léons eveneens, direct na de twee  minuten stilte, een krans op de dam namens de eerste generatie die de oorlog hebben meegemaakt (14.50 min.)

Bert Jan Flim was afgelopen donderdag te gast bij RTV Oost in het programma En dan nog even dit. Hij was op 26 april al te gast geweest bij NOS Met het oog op morgen: luister hier: Bert Jan Flim Tevens sprak Ingrid Hoogervorst vandaag over het boek in de TROS Nieuwsshow. De Volkskrant kondigde vandaag kort het boek aan, maar de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden pakten vandaag groot uit, en plaatsten beide een interview met de auteur. De Twentse Courant de Tubantia deed dat gisteren al.

Donderdagavond vond tevens de eerste lezing in een reeks plaats, in het oorlogsmuseum te Nijverdal. Er waren dik honderd mensen en de speciale gast was Ankie Stork. Op 4 mei waren we te gast bij het U.S.C. en U.V.S.V in Utrecht. Op de sociëteit verzamelde zich zeker 130 man, die in indrukwekkende stilte luisterden naar Bert Jan Flim, en daarna naar de oud-verzetsstrijders Rut Matthijsen en Giséla Söhnlein.

Morgen, op 6 mei, is er een lezing in de Hollandsche Schouwburg, waarbij zowel Max Léons als Bert Jan Flim het woord voeren. Tevens zijn er vijf oud-verzetsstrijders aanwezig die figureren in het boek van Bert Jan Flim, te weten Rut Matthijsen, Giséla Söhnlein, Ankie Stork, Harry Cohen en Sieny Cohen. Wie de lezing moet missen, kan herkansen op 30 mei, als Bert Jan Flim nogmaals een lezing geeft in Amsterdam, bij Spui25.