Lezing Jacobs in Berlijn

Laatste Nederlandse ambassadeur Oost-Berlijn Egbert Jacobs geeft lezing in Habbema-theater te Berlijn

Op donderdagavond 8 november 2012 organiseert de Nederlandstalige culturele vereniging ‘Vereniging Berlijnse avonden’ een lezing met de laatste Nederlandse ambassadeur te Oost-Berlijn, Egbert Jacobs.  Dit in het kader van de herdenking van de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989.

Egbert Jacobs zal voorlezen uit zijn Oost-Berlijns Dagboek, De laatste maanden van de DDR (Gibbon Uitgeefagentschap, 2011) en met behulp daarvan een levendig beeld schetsen van de tijden van toen.

Jacobs was ambassadeur in Oost-Berlijn toen de Berlijnse Muur viel. Het was een revolutionaire periode waarin niet alleen de beide Duitslanden, maar ook Oost- en West-Europa uiteindelijk weer met elkaar verbonden werden.

Onze wereld is sindsdien zo radicaal veranderd dat menigeen Das Leben der Anderen als louter fictie ziet. Toen Jacobs tussen maart 1989 en oktober 1990 dit dagboek bijhield was dat aanvankelijk echter nog barre realiteit.

Oost-Berlijns Dagboek, De laatste maanden van de DDR is een ooggetuigenverslag van de laatste stuiptrekkingen van communistisch Oost-Duitsland. Betrokken, maar ook met ironische distantie schrijft Jacobs over ‘Bürgerinitiative’, onderhandelingen tussen de grootmachten van toen, de slagvaardigheid van Kohl, de rol van Michaïl Gorbatsjov en nog veel meer.

Donderdagavond 8 november 2012, Habbema Teater, Mülhauserstrasse 6, U-Senefelder Platz, Berlijn. Aanvang: 20.00 uur. Entree is € 5. Vrienden en sponsors gratis. Zie verder www.berlijnseavonden.de

Bestel Oost-Berlijns Dagboek hier.