Lezing door Egbert Jacobs

op donderdag 2 februari 2012 in de bibliotheek te Hengelo.

Op donderdag 2 februari 2012 organiseert de bibliotheek in Hengelo samen met Gibbon Uitgeefagentschap een lezing met de laatste Nederlandse ambassadeur in Oost-Berlijn, Egbert Jacobs, vanwege zijn Oost-Berlijns Dagboek, De laatste maanden van de DDR.

Egbert Jacobs was ambassadeur in Oost-Berlijn toen in 1989 de Berlijnse Muur viel. Het was een revolutionaire episode waarin niet alleen de beide Duitslanden, maar zelfs Oost- en West-Europa uiteindelijk weer verbonden werden.

De wereld is sindsdien zo radicaal veranderd dat menigeen Das Leben der Anderen als fictie ziet. Toen Jacobs tussen maart 1989 en oktober 1990 dit dagboek bijhield was dat aanvankelijk echter nog barre realiteit.

Oost-Berlijns Dagboek, De laatste maanden van de DDR is een ooggetuigenverslag van de laatste stuiptrekkingen van communistisch Oost-Duitsland. Betrokken, maar ook met ironische distantie schrijft Jacobs over ‘Bürgerinitiative’, onderhandelingen tussen de grootmachten van toen, de slagvaardigheid van Kohl, de rol van Michaïl Gorbatsjov en nog veel meer.

Op 2 februari gaat Remko Meddeler in gesprek met Egbert Jacobs over deze turbulente periode. Gebruik makend van het boek en ook van persoonlijk beeldmateriaal wordt van die periode een levendig beeld geschetst.

Donderdag 2 februari 2012, Bibliotheek Hengelo
Beursstraat 34, 074 2452565
Toegang is € 2,50 leden en € 5,00 niet-leden bibliotheek
Aanvang 20.15 uur