Léons legt krans

bij National Monument op de Dam.

Onze auteur Max Léons – verzetsnaam Nico – legt met Dodenherdenking een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Léons (november 1921) dankt deze eer aan het feit dat hij tijdens WO II in en om het Drentse Nieuwlande actief was in de onderduikorganisatie van Johannes Post. Samen met zijn kameraad Arnold Douwes bracht hij honderden onderduikers in veiligheid.

Een schitterend verslag van die activiteiten verscheen het afgelopen jaar bij Gibbon Uitgeefagentschap onder de titel Mitswa en Christenplicht. Het is het spectaculaire verhaal van een joodse jongen en een hervormde predikantszoon die intens samenwerkten. Hoe hecht hun band was blijkt wel uit het feit dat Léons het onnodig vond om te vluchten toen hij wist dat Douwes in gevangenschap werd gemarteld.

RTV Drenthe zendt een tv-reportage en een radio-documentaire uit over Léons, met wie ze opnieuw Nieuwlande bezochten. De tv-uitzending is op 3 mei om 18.15 uur in het nieuwsprogramma Drenthe Nu (via de website live te volgen). De uitzending is nadien ook als los item te zien op de website. De radiodocumentaire volgt op vrijdag 4 mei van 18.15 uur tot ongeveer 19.15 uur.

Op 6 mei spreekt Léons tijdens een bijzondere bijeenkomst in de Hollandsche Schouwburg. In samenwerking met het Joods Historisch Museum en het 4 en 5 mei Comité Amsterdam organiseert Gibbon Uitgeefagentschap dan een interactieve presentatie waaraan ook Bert Jan Flim en Gert Jan de Vries deelnemen. Het geheel vindt plaats in aanwezigheid van de vroegere verzetsstrijders Sien en Harry Cohen, Rut Matthijsen, Gisela Wieberdink-Söhnlein en Ankie Stork alsmede de voormalig onderduikkinderen Ed van Thijn en Max Arian. Aanvang 11.30 uur.

Bestel Mitswa en Christenplicht, het verhaal van Max Léons, hier.