Emous in De Morgen

Op 11 februari j.l. verscheen bijgaand artikel in De Morgen, waarin uitgebreid aandacht werd besteed aan De Doolhof van tante An.

Gevraagd naar zijn mening over een minicamera als hulpmiddel voor dementiepatiënten, verklaart deskundige Bart de Strooper dat: ‘we beter onze levensstijl aanpassen dan foto’s nemen. Daarmee onderschrijf hij de these van de Nederlandse wetenschapsjournaliste Kirsten Emous die stelt dat we ten onrechte doemdenken over de ziekte. Volgende week verschijnt haar boek De doolhof van tante An. Daarin concludeert ze dat we weerbaarder zijn tegen dementie dan we zelf denken. Volgens haar is dementie bovenal een lichamelijke ziekte die we, mits meer aandacht voor een gezonde werking van hart en vaten, beter kunnen tegengaan dan we nu doen.

De Strooper bevestigt: “Dementie is zeker een lichamelijke ziekte. Globaal hebben we dan wel nog altijd maar een vaag idee over hoe we deze ziekte kunnen voorkomen. We weten ondertussen dat een gezonde levensstijl waarbij we ons cardiovasculair goed verzorgen, helpt om dementie uit te stellen.

“Dementie wordt nog te vaak in het verdoemhoekje gezet. Alsof het iets is waarover je beschaamd moet zijn. Mochten we dezelfde energie steken in dementie zoals we veertig jaar in kanker deden, dan kan de ziekte in dezelfde richting evolueren.”