Een uitermate boeiende hoofdpersoon

Max Léons in prijswinnende radio-docu

Een uitermate boeiende hoofdpersoon

Vorig jaar maakte RTV Drenthe verslaggever Anthon van der Neut een schitterende radiodocumentaire over Max Léons getiteld ‘Terug naar Nieuwlande’. Onze 90-jarige Amsterdamse auteur reist daarin terug naar het Drentse Nieuwlande – waar Mitswa en Christenplicht zich afspeelt – en vertelt daar over zijn rol als verzetsstrijder in de oorlogsjaren. En nu heeft Van der Neut voor dit fraaie werkstuk een NL Award gewonnen.

De NL Award is een jaarlijkse onderscheiding voor de beste producties van de regionale omroepen. De prijs werd uitgereikt door NOS-verslaggever Pauline Broekema op de ROOS dagen in Lunteren. Het juryrapport was lovend. “Een uitermate boeiende hoofdpersoon vormt een stevige basis voor deze radio documentaire. Goede research, mooie locatie en een uitstekende verslaggever zorgen voor prachtige radio die de luisteraar aan de radio gekluisterd houdt. Met kop en schouders de winnaar in deze categorie.” Vorig jaar won Van der Neut ook een NL Award met zijn radiodocumentaire over Harry Muskee.

Volg deze link voor beeld bij de uitreiking van de prijs. De documentaire wordt op 4 mei opnieuw uitgezonden om 18.00 uur. De informatie over de documentaire vindt u hieronder:

Programmamaker Anthon van der Neut gaat met de 90-jarige Max Léons nog één keer terug naar Nieuwlande waar hij in de oorlog voor een paar honderd Joden onderduik regelde op ruim tweehonderd adressen. Samen met Arnold Douwes zette hij het werk voort van de bekende verzetstrijder Johannes Post. Zo ontkwamen honderden joden aan een wisse dood in de vernietigingskampen. Mensenredder Léons, die nu in Amsterdam woont, bezoekt voor het laatst in zijn leven de Drentse plekken die in zijn geheugen staan gegrift. Met ‘Nog één keer terug in Nieuwlande’ won Anthon van der Neut in 2013 en NL Award.