Edwin Trommelen

Auteur van Davaj!

Edwin Trommelen (Kaatsheuvel, 1963) studeerde Russische Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt als documentairemaker en vertaler. Rusland vormt een rode draad bij vrijwel al zijn werkzaamheden. Als regisseur maakte hij ondermeer Terug naar het Kamp, Afscheid van de vloer en Achter de zwarte Bergen. Zijn eerste boek, Davaj! De Russen en hun wodka, werd in Nederland bijzonder goed ontvangen. Trommelen was onder meer te gast bij VPRO Boeken, maar ook in de geschreven pers verschenen veel positieve recensies over zijn Davaj! N.a.v. zijn collectie aan wodka-items die hij op een speciale plaats in huis bewaart, was Trommelen te zien bij RTVNH.

Momenteel schrijft Trommelen een tweede boek – over de Russische spoorlijn BAM (Bajkal Amoer Magistral), een reisverhaal over het leven aan de spoorlijn verweven met impressies van Rusland-reizigers uit vroeger eeuwen – en werkt hij aan een film over de verdwijnende taal en cultuur van de Toendra-Joekagieren in Jakoetië (Sakha).

Onlangs won Edwin Trommelen een prijs met zijn documentaire Stemmen uit de Toendra, De laatste der Joekagieren:

ARKTIKA 2012 (II International Non Fiction Film Festival Saint Petersburg) is gewonnen door de Nederlandse documentaire Stemmen uit de Toendra – De laatste derJoekagieren, gemaakt door Edwin Trommelen, Paul Enkelaar en Cecilia Odé. De prijs bestaat o.a. uit een glazen sculptuur en een geldbedrag van 150.000 Roebel dat uitgegeven kan worden aan de Engelse vertaling en aan de montage van een televisieversie.

De documentaire volgt de Amsterdamse linguïste Cecilia Odé op haar laatste tocht naar de Toendra-Joekagieren, een verdwijnend poolvolk in Noord-Oost Siberië, dat zij al jaren ondersteunt bij het behouden van hun taal en cultuur.

Over waar en wanneer de documentaire op de Nederlandse televisie vertoond zal worden, brengen we u uiteraard op de hoogte.