Drukke tijden

2 mei 2012: Onder de klok – Bert Jan Flim

Het zijn drukke tijden bij Gibbon. Afgelopen week is Onder de klok van de persen gerold en dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Gert Jan zijn huis is afgeladen met 900 exemplaren, de rest staat deels bij de drukker deels bij het CB. Als gevolg ruikt heel Gert Jan zijn huis naar de drukinkt.. Tsja, je moet wat over hebben voor zo’n mooi boek.

Want wat is het een fraai boek! Of misschien is indrukwekkend meer toepasselijk. Het maakt diepe indruk, en ondanks de zwaarte van het onderwerp leest het toch heel fijn en snel. Dat is een knap staaltje werk geweest van de mannen!

Morgen begint de lezingentour: we zijn om 20 uur in Nijverdal in het oorlogsmuseum. Ankie Stork, oud-verzetsstrijdster in Twente, is daarbij aanwezig. Ik vind het heel bijzonder dat ik al die mensen mag ontmoeten de komende dagen. Het worden toch een beetje je helden als je Onder de klok leest.

Vrijdag gaan we naar Utrecht naar de sociëteit van het U.S.C. voor een presentatie, waar dan onder andere Rut Matthijsen bij is. Hij is oud-lid van het U.S.C. en hij verheugt zich enorm om de sociëteit nog een keer te bezoeken.

Al die oud-verzetsstrijders zijn negentigers. Ze waren allemaal jong volwassen in de oorlog. De meesten twintig, tweeentwintig. En toch deden ze wat er gedaan moest worden. De vraag doemt onherroepelijk bij je op: zou ik hetzelfde hebben gedaan?

Na de oorlog zijn ze de beelden uit de oorlog met zich mee blijven dragen. Beelden van de kinderen die ze niet konden redden. Crèchemedewerkster Sieny Cohen zei: we konden Joodse kinderen redden onder de dekmantel van alle Joodse kinderen die wel naar het kamp gingen. En dat is natuurlijk vreselijk.

Zondag bezoeken we met onder meer haar opnieuw de Hollandsche Schouwburg. Ik verwacht dat het een mooie dag zal zijn, zij het zwaarbeladen.

Ondertussen hopen we dat de pers het boek oppikt en de boekhandel het boek inkoopt en de lezers het boek bij ons bestellen en elkaar erover vertellen. Zelf doen we ons uiterste best, natuurlijk omdat het ons boek is, maar vooral omdat het een boek is waar we volledig achter staan, over heldendom dat in ere moet blijven

Het zijn dus spannende tijden!