Brainstorm onder hemel

7 augustus 2012

7 augustus 2012: Hoeveel lagen geschiedenis kan een mens verdragen?

Veel, zo bleek tijdens mijn vakantie in Zuid-Frankrijk. WOII en de kruisvaart tegen de Albigenzers gingen hand in hand tijdens een lange middag, avond en halve nacht debatteren, plotten en plannen in een meer dan broeierige atmosfeer.

Op een bloedhete dag troffen we elkaar in Cordes-sur-Ciel, een ministadje op een berg: Bert Jan Flim (auteur van onze bestseller Onder de Klok), Roel Oostra (voormalig documentairemaker voor o.a. WDR en Discovery Channel) en ik, de redacteur en uitgever van OdK. Doel: komen tot een plan om OdK in zijn geheel te verfilmen.

Roel woont een flink deel van het jaar, gelouterd en bedaard, op die berg in dat middeleeuwse plaatsje. Van hieruit overziet hij de wereld en boort met zijn blauwe ogen door eeuwen van geschiedenis, immer gefascineerd door de verschrikkingen die zich acht eeuwen eerder in zijn stadje en streek hebben voltrokken. Burgeroorlog, inquisitie, genocide. Hij maakte er films over, zoals hij ook één gegeven uit Bert Jans proefschrift ooit verfilmde: de geschiedenis van opvangtehuis Kindjeshaven in Utrecht.

De ontmoeting was allerminst toevallig. Ik heb een volle week in de geweldige chambres d´hotes van Roel en Colette verbleven. Aanbeveling: zoek op Logis sur Ciel en boek! Bert Jan kampeerde – na een volle maand eindexamens te hebben nagekeken – in de buurt. Het nuttige en het aangename, je kent het wel.

Het was boeiend, zwaar en buitengewoon inspirerend. Ik heb eigenlijk nooit eerder drie mensen zo eensgezind uit een brainstorm zien komen. Oorzaak: we waren het op voorhand met elkaar eens. En dus, jawel: er ligt een (begin van een) plan. Niet voor een film, maar voor een televisieserie. Groots, meeslepend, mooi en uitdagend.

Geïnteresseerden kunnen zich melden. Maar wees gewaarschuwd: dit is het grootste verhaal uit onze geschiedenis en ons plan is gericht op de beste en duurste serie die er ooit in Nederland is gemaakt. Het beste is misschien net goed genoeg.

Gert Jan de Vries