Bonbons als ontbijt

Pamela Moore

omslag voorkantKoop het boek hier

‘Wat mij betreft kan Pamela Moore zich meten met auteurs als Sylvia Plath en Françoise Sagan. Ze verdient zeker een net zo groot publiek.’ – Paul Sebes, literair agent

‘… een stevig boek, dat je wel even bij blijft.’ – Jan Stoel, Hebban Leesclub

‘Een mooi boek.’ Vrouwen van nu

Over Bonbons als ontbijt:
Haar naam is Courtney Farrell. Ze heeft groene ogen en ze is vijftien jaar oud. Haar vader is een rijke uitgever in New York, haar moeder een goed geconserveerde, maar werkloze Hollywoodactrice die om elf uur martini’s serveert en om twaalf uur het ontbijt.

Als de dure kostschool haar wegstuurt, begint voor Courtney een ander leven. Haar eerste schreden op het pad van de volwassenheid brengen haar in aanraking met drank, geldgebrek, tanende roem, de klassenmaatschappij, homoseksualiteit, liefde – of is het hunkering?

Courtney en haar vriendinnen delen een gemoedstemming, die hen tussen uitbundige vrolijkheid en diep depressieve gevoelens heen en weer kaatst. En nergens chocolade te bekennen.

Pamela Moore schreef deze coming-of-age-roman toen ze zelf zeventien was. Het boek sloeg destijds in als een bom en werd een internationale bestseller. Moore leed aan wat nu ‘bipolaire stoornis’ wordt genoemd, een diagnose die in 1956 nog niet bestond en nauwelijks bespreekbaar was. Ze pleegde op 26-jarige leeftijd zelfmoord.

Anno 2017 is in Nederland een op vijftien jongeren slachtoffer van een depressie. ‘Ga iets leuks doen, dan knap je wel op’ is een vaak gehoord advies. Alleen, het werkt niet. Depressie en bipolarireit onder jongeren zijn serieuze aandoeningen waarop nog altijd een taboe rust: in een ander onderzoek werd de Nederlandse jeugd juist aangemerkt als ‘de gelukkigste ter wereld’. Ondertussen vertoont het zelfdodingscijfer onder jongeren tussen 10 en 19 jaar een stijgende lijn. Bonbons als ontbijt kan helpen het onderwerp bespreekbaar te maken.

De Amerikaanse pers in 1956:

‘Tot voor kort werd het als schokkend beschouwd als tienermeisjes dit soort boeken lazen. Nu schríjven ze die zelf.’ New York Times

‘Het Amerikaanse antwoord op Bonjour tristesse van Françoise Sagan.’ Newsweek

Voor meer informatie check www.chocolatesforbreakfast.info

Leesclubvragen:
In welk milieu speelt het verhaal?
Bonbons als ontbijt kan worden omschreven als een coming-of-age-roman. Kun je uitleggen waarom?Hoe zou je Courtney’s moeder typeren?
Waar speelt dit verhaal zich af?
En wanneer ongeveer? Waaruit blijkt dat?
Waar is Courtney’s vader in dit verhaal?
Typeer Courtney in een korte passage.
In hoeverre zijn de thema’s van dit verhaal tegenwoordig nog urgent?
Zijn er personages die jou persoonlijk hebben geraakt? Waarom?
Omschrijf Barry Cabbot en zijn relatie tot Courtney.
Wat is de rol van Miss Rosen?
Wie zijn de boeven en wat vindt Courtney van hen?
Wat betekent Anthony Neville in het leven van Courtney?
Wat vind je van de schrijfstijl?
In hoeverre is dit verhaal autobiografisch?
Meer leesclubvragen vind je hier

Niet lang geleden schreef de Marie Claire een longread over Pamela Moore

Op de Hebban website werd een uitgebreide leesclub gevoerd over het boek Bonbons als ontbijt. Je kan het hier teruglezen.

Technische gegevens: * Formaat: 13 x 21 cm * Paperback * 301 pagina’s * ISBN boek: 9789491363696 * Prijs: 19,95 * Vertaald door Gerda Baardman en Theo Schoemakers.