Bijzondere avond in Rosarium, Amsterdam

24 november 2011: Max Léons ontvangt bijzondere onderscheiding

Mijn stelregel is: het proberen mens te zijn, is niet bijzonder.

Dit waren de woorden die Max Léons gisteren sprak toen hij kort aan het woord was op de avond die bij verrassing voor hem was georganiseerd door zijn familie, ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag. De rillingen liepen over mijn rug. Er stond een kwetsbare man op het podium, een man met een groot verhaal, een verzetsheld die tijdens de oorlog vele andere joden een onderduikadres had bezorgd.

Het was een bijzondere avond: Max Léons dacht die avond gezellig met zijn familie een broodje te gaan eten. Hij vond het dan ook enigszins overdreven dat hij zich daarvoor helemaal in pak moest hijsen. Het was maar goed ook dat hij niets wist: anders was hij vast niet gekomen. Een avond waarop hijzelf centraal staat, is nu eenmaal niet zijn liefste vorm van tijdsbesteding. Maar centraal stond hij. Zijn zoon Sunny Léons sprak mooie woorden. Daarna reikte Henk (Haim) Roet, een van Léons onderduikkinderen, zichtbaar geëmotioneerd, een onderscheiding uit namens The Jews Rescued Jews during the Holocaust Committee en The B’nai B’rith World Center. Vervolgens had ook Gert Jan de Vries, ghostwriter van Mitswa en christenplicht, en nu nu ook zijn uitgever, mooie woorden voor hem, en tevens een verrassing: een mooie luxe herdruk van zijn ongelofelijke verhaal uit WO II.

Ik hoop heel erg dat we ervoor kunnen zorgen het verhaal van Max (‘Nico’ in de oorlog) en Arnold nog door velen gehoord en zeker door velen gelezen zal worden. Op de website andereachterhuizen.nl is een mooi stuk te horen en zien over Max Léon. Eens te meer gold weer eens: bescheidenheid siert de mens.

Een kleine foto-impressie vindt u op onze facebook pagina.