Spreekangst kan een enorme hindernis vormen in ons dagelijks leven, vooral als het aankomt op telefoneren. Het gevoel van ongemak, de zenuwen en het gebrek aan zelfvertrouwen kunnen ervoor zorgen dat zelfs de eenvoudigste telefoongesprekken een ware uitdaging worden. Maar maak je geen zorgen, in dit artikel zullen we je laten zien hoe je je telefoonskills kunt verbeteren en die spreekangst kunt overwinnen. Met een beetje oefening en de juiste strategieën kun je binnenkort bellen zonder vrees!

Waarom zijn telefoonskills belangrijk?

In een tijdperk van e-mails, chats en berichten lijken telefoongesprekken misschien minder relevant. Maar de waarheid is dat telefonische communicatie nog steeds van cruciaal belang is in veel aspecten van ons leven, vooral op professioneel gebied. Denk aan sollicitatiegesprekken, klantenservice, telemarketing zoals te zien bij www.convins.eu en nog veel meer. Door je telefoonskills te verbeteren, kun je effectiever communiceren, jezelf beter presenteren en waardevolle relaties opbouwen.

Overwin je spreekangst

Het overwinnen van je spreekangst is een van de belangrijkste stappen naar het verbeteren van je telefoon skills. Hierbij is het belangrijk om er achter te komen waarom je angstig bent. Door dit te identificeren, kan je gericht naar een oplossing zoeken voor het probleem. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen helpen bij het kalmeren van je zenuwen. Haal een paar keer goed adem voordat je een gesprek ingaat en blijf bij het doen van het gesprek rustig door ademen. Tot slot kan het je helpen om je voor te stellen dat een gesprek succesvol verloopt. Visualiseer hoe je kalm en zelfverzekerd spreekt. Deze mentale oefening kan je helpen je angsten te overwinnen.

Verbeter je communicatievaardigheden

Naast het overwinnen van je spreekangst is het belangrijk om je communicatievaardigheden te verbeteren. Hiermee wordt bedoelt dat je ten eerste goed en actief luistert naar de persoon met wie je in gesprek bent. Hierdoor kan je gemakkelijker doorvragen en begrijp je dingen ook sneller. Ten tweede is het belangrijk dat je duidelijk praat. Spreek niet te snel en articuleer goed. Hierdoor kan je gesprekspartner je beter verstaan. Tot slot is het belangrijk om niet te langdradige verhalen te gaan vertellen. Hierdoor haakt je gesprekspartner snel af en krijgt hij/zij niet alle gewenste informatie goed binnen. 

Oefen en wees voorbereid

Oefening baart kunst ook bij het doen van telefoongesprekken. Om je goed voor te bereiden op telefoongesprekken kan je de volgende stappen ondernemen:

Rollespellen 

Een manier om te oefenen op telefoongesprekken is het doen van rollespellen. Vraag aan een vriend of familie of hij/zij een telefoon gesprek wil na spelen waar jij moeite mee hebt. Zorg voor verschillende scenario’s, zodat je met elk scenario kan omgaan. Door dit te doen, bouw je vertrouwen op en zal je volgende gesprek op rolletjes lopen.

Maak een script

Zorg ervoor dat je je goed voorbereid als je een telefoongesprek ingaat. Dit kan je doen door van te voren een script te schrijven. In dit script schrijf je belangrijke punten die je graag tijdens het telefoon gesprek wilt bespreken. Zorg er wel voor dat je het script niet te erg aanhoud en je niet goed meer luistert naar je gesprekspartner.